čovjek uči dok je živ... pri proizvodnji sira nužan sporedni proizvod je sirutka, tekućina koja ostane nakon procjeđivanja tek koaguliranog sirnog zrna. sirno se zrno potom stavlja u kalupe i preša gdje se dodatno cijedi višak sirutke. u tradicionalno proizvodnji kuhanog sira kao koagulator se koristi ocat te takva sirutka nije svima ukusna.
znao sam i prije da je ta pomalo neugledna, zelenkasto-žućkasta tekućina vrlo zdrava, osobito za jetru. isto tako, čuo sam kako ju koriste sportaši jer je ona bogat izvor proteina (da sada ovdje ne kopiram tekstove - proguglajte sami)... no, sve su te informacije prošle pored mene poput vijesti koji je klub osvojio prvenstvo hrvatske ili koja je stranka podbacila na izborima...
pred par mjeseci dobra prijateljica me, znajući da imamo koze, pitala bi li mogla kod nas kupiti kozju sirutku. trebala joj je za rođakinju koja je imala problema s jetrenim enzimima. naravno, sljedećih je mjesec dana njena rođakinja redovito pila našu sirutku i potom ponovo išla vaditi nalaze jetrenih enzima - rezultati su bili nevjerojatno dobri, sam liječnik koji ih je vidio je rekao: štogod radili, nastavite to raditi i dalje!
zaintrigiran, iako nemam problema s jetrom, počeo sam ju piti i ja. osjećam se bolje, čini mi se da bih je mogao ujutro pijuckati umjesto kave s istim efektom... vele da je ukusnija pomiješana s voćnim sokom, ali meni osobno ta kombinacija ne odgovara - sviđa mi se upravo ovakva!
Čovjek uči dok je živ... Pri proizvodnji sira nužan sporedni proizvod je sirutka, tekućina koja ostane nakon procjeđivanja tek koaguliranog sirnog zrna. Sirno se zrno potom stavlja u kalupe i preša gdje se dodatno cijedi višak sirutke. U tradicionalno proizvodnji kuhanog sira kao koagulator se koristi ocat te takva sirutka nije svima ukusna.
Znao sam i prije da je ta pomalo neugledna, zelenkasto-žućkasta tekućina vrlo zdrava, osobito za jetru. Isto tako, čuo sam kako ju koriste sportaši jer je ona bogat izvor proteina (da sada ovdje ne kopiram tekstove - proguglajte sami)... No, sve su te informacije prošle pored mene poput vijesti koji je klub osvojio prvenstvo Hrvatske ili koja je stranka podbacila na izborima...
Pred par mjeseci dobra prijateljica me, znajući da imamo koze, pitala bi li mogla kod nas kupiti kozju sirutku. Trebala joj je za rođakinju koja je imala problema s jetrenim enzimima. Naravno, sljedećih je mjesec dana njena rođakinja redovito pila našu sirutku i potom ponovo išla vaditi nalaze jetrenih enzima - rezultati su bili nevjerojatno dobri, sam liječnik koji ih je vidio je rekao: “Štogod radili, nastavite to raditi i dalje!”
Zaintrigiran, iako nemam problema s jetrom, počeo sam ju piti i ja. Osjećam se bolje, čini mi se da bih je mogao ujutro pijuckati umjesto kave s istim efektom... Vele da je ukusnija pomiješana s voćnim sokom, ali meni osobno ta kombinacija ne odgovara - sviđa mi se upravo ovakva!
