sirana  ygarka
Print
Sirana Jagarka
Šampionski jogurt

kozaratvo je poput bombonjere - nikad ne znaš kakvu ćeš vragoliju odmotati kad uđeš u štalu. jutros, na primjer, nismo niti ušli u nju: stado bajadera nas je dočekalo pred vratima drvene im nastambe. tko zna u kojem je trenutku kozja rasprava tijekom ranoga jutra prerasla u odmjeravanje argumenata udaranjem glava, no nara i joker su meketanjem ustrajali u tvrdnji da su vrata popustila sama od sebe: ‘vj-eeeee-rojatno si kor-iiiii-stio slabe v-iiiii-jke!, inzisitirao je odvjetnički dvojac. kad su se vrata već otvorila, cijelo je stado izašlo van...


rijetko kada po povratku iz štale na marinino pitanje jel’ sve u redu? kratko odgovorim da, sve je ok. - mnogo češće započinjem s već uhodanom formulom: e, nećeš vjerovati, .... bušilica, čekić, kutna brusilica uvijek su negdje nadohvat ruke, a baterija napunjena i spremna za uporabu.


u zimskom, ležernom periodu kozarenja kad nema mužnje i sirenja slatko se nasmijemo ovakvim situacijama. no, kad zaplešemo trokorak mužnja - sirenje - dostava, remećenje ritma izaziva frustraciju i nameće traženje dodatnih minuta i sati za popravak te riskira kvalitetu krajnjih proizvoda.


ne samo da je uhu i egu ugodno čuti pohvale - one su pokazatelj naše kvalitete i zadovoljstva kupaca. ipak, trudimo se redovito sudjelovati i na godišnjem nacionalnom ocjenjivanju sireva i proizvoda od mlijeka koje krajem godine organizira ministarstvo poljoprivrede i savez malih sirara ‘sircro’: prilika je to da i nepca članova stručnog povjerenstva ocjene kvalitetu naših proizvoda.


ove smo godine na ocjenjivanje poslali naš kozji jogurt i kefir. ne samo da su se naši sprinteri vratili okićeni zlatnim medaljama, nego je kozji jogurt sirane ‘jagarka’ proglašen šampionom kvalitete za 2023. godinu u kategoriji fermentiranih mliječnih proizvoda!


bogu hvala, nepodopštine naših koza možda peglaju živce u jagara, troše šarafe i tjeraju na popravke u gluho doba večeri - ali sigurno ne utječu na dobar okus naših zdravih proizvoda od kozjeg mlijeka. veselimo se novoj sezoni i vidimo se opet početkom ožujka!

Kozaratvo je poput bombonjere - nikad ne znaš kakvu ćeš vragoliju odmotati kad uđeš u štalu. Jutros, na primjer, nismo niti ušli u nju: stado Bajadera nas je dočekalo pred vratima drvene im nastambe. Tko zna u kojem je trenutku kozja rasprava tijekom ranoga jutra prerasla u odmjeravanje argumenata udaranjem glava, no Nara i Joker su meketanjem ustrajali u tvrdnji da su vrata popustila sama od sebe: ‘Vj-eeeee-rojatno si kor-iiiii-stio slabe v-iiiii-jke!, inzisitirao je odvjetnički dvojac. Kad su se vrata već otvorila, cijelo je stado izašlo van...


Rijetko kada po povratku iz štale na Marinino pitanje “Jel’ sve u redu?” kratko odgovorim “Da, sve je ok.” - mnogo češće započinjem s već uhodanom formulom: “E, nećeš vjerovati, ...”. Bušilica, čekić, kutna brusilica uvijek su negdje nadohvat ruke, a baterija napunjena i spremna za uporabu.


U zimskom, ležernom periodu kozarenja kad nema mužnje i sirenja slatko se nasmijemo ovakvim situacijama. No, kad zaplešemo trokorak mužnja - sirenje - dostava, remećenje ritma izaziva frustraciju i nameće traženje dodatnih minuta i sati za popravak te riskira kvalitetu krajnjih proizvoda.


Ne samo da je uhu i egu ugodno čuti pohvale - one su pokazatelj naše kvalitete i zadovoljstva kupaca. Ipak, trudimo se redovito sudjelovati i na godišnjem Nacionalnom ocjenjivanju sireva i proizvoda od mlijeka koje krajem godine organizira Ministarstvo poljoprivrede i Savez malih sirara ‘SirCro’: prilika je to da i nepca članova Stručnog povjerenstva ocjene kvalitetu naših proizvoda.


Ove smo godine na ocjenjivanje poslali naš kozji jogurt i kefir. Ne samo da su se naši sprinteri vratili okićeni zlatnim medaljama, nego je kozji jogurt sirane ‘Jagarka’ proglašen šampionom kvalitete za 2023. godinu u kategoriji fermentiranih mliječnih proizvoda!


Bogu hvala, nepodopštine naših koza možda peglaju živce u Jagara, troše šarafe i tjeraju na popravke u gluho doba večeri - ali sigurno ne utječu na dobar okus naših zdravih proizvoda od kozjeg mlijeka. Veselimo se novoj sezoni i vidimo se opet početkom ožujka!