Prije petnaestak se godina obitelj Herceg preselila iz Zagreba u zaselak Kolići u blizini Josipdola. I Marina i Hrvoje rođeni su u Zagrebu, tamo su se školovali i završili fakultete: Marina kriminalistiku, a Hrvoje teologiju. Upoznali su se, zavoljeli i oženili još 1998. godine.
Kao i većina mladih ljudi sanjali su o uspješnim karijerama, dobrim plaćama, prostranom stanu i skupom autu. Čak su i lijepo krenuli tim putem, no poslovni uspjeh i dobra plaća sa sobom su nosili gorčinu sve ranijeg odlaska na posao i sve kasnijeg povratka domu. Nezadovoljstvo takvim životom u njima je raslo, a kap koja je prelila čašu bila je učestala upala dišnih puteva starijeg sina. Liječnica je tijekom jednog razgovora prilikom tko zna kojeg ambulantnog liječenja preporučila što češći boravak na planinskom zraku.
Svoje korijene po majci Hrvoje vuče iz Like, iz već spomenutog zaselka koji se nalazi na sjevernim obroncima Kapele. Tu je kao dijete redovito provodio školske praznike, a kasnije vikendom s vlastitom obitelji ljeti ovamo bježao iz sparine velegrada, a zimi tražeći snijeg. Preseljenje se kao rješenje nametnulo ne kao nužnost, nego upravo kao ugoda.
Seosko okruženje ponudilo je i nove djelatnosti: uz vrtlarenje i uzgoj kunića obitelj je svoj novi put pronašla u kozarstvu. Radi želje da im se na stolu pronađe vrlo ukusna jaretina i lakše probavljivo kozje mlijeko te svi oni proizvodi koji se dobivaju preradom mlijeka - 2016. godine nabavili su prve dvije koze i jarca. Stado je vremenom raslo da bi krajem 2021. brojalo 65 grla, u međuvremenu je izgrađena štala, registrirana mini-sirana...
Sir rade onako kako su to činili njihovi stari - bez ikakvih industrijskih dodataka. Jedini sastojci koje koriste u spravljanju autohtonog hrvatskog kuhanog sira su mlijeko, ocat i sol. Bili su slobodni pa su ipak dodali u neke “verzije” ljutu papriku ili vlasac, neke sireve odime, a neke ne - no baza je uvijek ista: kozje mlijeko pomuzeno nakon cjelodnevne ispaše. Sigurno ne pomuzu onoliku količinu koliko to čine velike farme, no njihovo je mlijeko rezultat prirodnog, ekstenzivnog kozarstva. Uz kuhane sireve u svojoj ponudi imaju i svježi sir, te sirutku, kefir i jogurt.
© Hrvoje & sin, A.D. 2021.